en Meny close

Hvordan lage gode skjermopptak i Screencast-O-matic

Bruk av video er aktuelt i både campusbasert og nettbasert undervisning. Du som lærer kan raskt og effektivt lage faglige videoer ved å ta opp det som skjer på skjermen din. Her får du noen tips til hvordan gjøre gode skjermopptak i videoredigeringsverktøyet Screencast-O-Matic.

Skjermopptak i korte trekk 

Kort forklart er skjermopptak et skjermbilde av en datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon som publiseres som en videofilm.  

Skjermopptak er populært og stadig mer utbredt i undervisning. Grunnen til dette er at det er lett å produsere en større mengde video basert på ressurser som læreren trolig allerede har tilgjengelig. 

 

Videoredigeringsverktøyet Screencast-O-matic 

USN har lisens på programmet Screencast-O-Matic, som lar deg velge et utsnitt av skjermen som skal tas opp, velge lydkilde (gjerne headset med mikrofon), og starte opptaket. 

For nedlastning av Screencast-O-matic se programinformasjon og veiledning på hvordan komme i gang her (krever innlogging på min.usn).  

For mer informasjon om teknisk bruk av Screencast-O-matic, se gjerne vårt webinar om Screencast-O-Matic og videoserien i fem deler laget av Peer Andersen:  

  1. Installasjon (4 minutter) 

  1. Grunnleggende prinsipper (8 minutter) 

  1. Enkel film basert på PowerPoint (9 minutter) 

  1. Mer avansert film (17 minutter) 

  1. Redigeringsmuligheter (13 minutter) 

 

Hvordan lage skjermopptak  

Når du skal lage et skjermopptak er det lurt å tenke i form av ulike faser. Dersom du jobber godt med hver fase vil du først og fremst øke kvaliteten, men også kunne spare tid. Vi foreslår følgende fem faser:  

 

Ressurser