en Meny close

Hvordan lage gode skjermopptak?

Skjermopptak er et skjermbilde av en datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon som publiseres som en videofilm. Det er en effektiv måte å lage undervisningsvideoer på.

Skjermopptak i korte trekk 

Bruk av video er aktuelt i både campusbasert og nettbasert undervisning. Du som lærer kan raskt og effektivt lage faglige videoer ved å ta opp det som skjer på skjermen din. Her får du noen tips til hvordan gjøre gode skjermopptak,

Skjermopptak er populært og stadig mer utbredt i undervisning. Grunnen til dette er at det er lett å produsere en større mengde video basert på ressurser som læreren trolig allerede har tilgjengelig. 

Verktøy for skjermopptak

USN har lisens på programmene Panopto og ScreenPal (tidligere Screencast-O-Matic). Se veiledninger for de to programmene her:

Panopto-Logo-2015 SP_Logo_FullColor.png

Det er også mulig å bruke Zoom til skjermopptak, ved å starte et møte med seg selv og ta opptak. Se veiledning om opptak i Zoom.

Hvordan lage skjermopptak  

Når du skal lage et skjermopptak er det lurt å tenke i form av ulike faser. Dersom du jobber godt med hver fase vil du først og fremst øke kvaliteten, men også kunne spare tid. Vi foreslår følgende fem faser:  

 

Nyttige ressurser

eDUs temaside for bruk av video for læring