Hva kan vi hjelpe med?
eDu medieproduksjon tilbyr produksjon av lyd og video, direktesending av konferanser, utlån av utstyr samt veiledning og råd innen medieproduksjon.
Vi kan blant annet bistå med:
- Helhetlig videoproduksjon.
- Videoforelesning mot forskjellige bakgrunn/touchskjerm/green screen.
- Studiosamtale med opp til 4 personer.
- Direktesending av konferanser, med mulighet til å hente inn andre kilder (Power Point, video etc)
- Lydopptak med opp til 6 personer for produksjon av podcast eller lydforelesning.
- Utlån av utstyr til egen produksjon.
- Råd ved innkjøp av utstyr.
Det er kostnadsfritt å bruke USN eDUs lyd- og videoproduksjonstjeneste i mindre produksjoner av undervisningsrelatert materiale. For andre oppdrag sendes faktura.
Les gjerne vår veiledningsside for å se om du kan klare å gjøre opptakene selv.
Hvordan ta opp eller direktesende din undervisning?
Lurer du på om du skal ta opp eller direktesende undervisningen din? Her er en enkel oversikt over hvilke løsninger som passer ulike behov når det gjelder opptak og direktesending av lyd og bilde.
- Tenk over hva du skal og hvorfor du skal det. Enten du er lærer på nett eller på campus kan det tenkes at du ønsker å ta opptak av undervisningen i forelesningssalen / klasserom / nettundervisningsrom, eller direktesende undervisningen (sanntidsundervisning eller streaming). Du vil kanskje heller lage en video der du viser opptak av en powerpointpresentasjon ol. der du legger til lydkommentarene dine.
- Tenk også over hvordan du skal vise opptaket eller livesendingen. Det er mange måter å gjøre dette på og det avhenger av ditt behov og dine rammer. Mye kan du gjøre selv på din egen datamaskin på kontoret, mens andre ganger kan det være behov for å få hjelp av profesjonelle.
For at du lett skal finne hvilke løsninger som passer deg og ditt behov best kan du ta en titt på oversikten under. Det blir presentert noen ressurser og verktøy som kan brukes i ulike sammenhenger, men er kun et utvalg av hva som finnes av alternativer.
- Hva er dette? Nettbaserte telefonsystem som direktesender lyd og bilde. Møteplass for få eller for mange, samtidig.
- Hvilke verktøy/programvare kan brukes? Zoom; Skype.
- Hvem passer det til? Nettundervisning (USN bruker nå primært Zoom til dette); Møter på nett; Seminarer; Veiledninger på nett
- Hvordan gjør du det? På egen PC eller i klasserom.
- Hvordan publiserer du det? Skjer direkte/i sanntid, men det er mulig å ta opp sendingen.
- Kan du klare dette selv? Ja.
- Hva er dette? Opptak av skjermen din. Du kan vise det du vil, og ta opp lyd og videobilde med headset og webkamera.
- Hvilke verktøy/programvare kan brukes? ScreenPal; Panopto.
- Hvem passer det til? Enklere videoproduksjoner som f.eks. enkle veiledninger eller opptak av deg som presenterer en powerpointpresentasjon (med eller uten bilde).
- Hvordan gjør du det? På egen PC. Se også temasiden Hvordan lage gode skjermopptak
- Hvordan publiserer du det? Opptakene lastes opp til Panopto via Canvas. Panopto er USN sin videoplattform og er integrert i Canvas. Opptaket kan enkelt tilgjengeliggjøres i Canvas eller på en nettside.
- Kan du klare dette selv? Ja.
- Hva er dette? Opptak av kun lyd. Enten på kontor, Ministudio eller annet sted.
- Hvilke verktøy/programvare kan brukes? Lydopptaker (portabel lydopptaker). I noen tilfeller kan iphone/mobiltelefon/PC brukes, men ikke for forelesningsopptak. Skal du ta opp lyd i større rom med flere personer krever dette bedre lydinntak. Kontakt eDU - medieproduksjon for ytterligere veiledning. Ønsker du å redigere opptaket er det nødvendig med et redigeringsprogram (for eksempel Garageband for Apple-produkter eller Audacity for Windows-produkter). Sjekk om du har tilgang til gratisversjoner via USN Softwarecenter.
- Hvem passer det til? For deg som ikke ønsker eller har behov for å visualisere med bilder. Dette kan for eksempel dreie seg om en undervisningsressurs der du/dere snakker om et tema, eller det kan være for en muntlig tilbakemelding (jf. videofeedback).
- Hvordan gjør du det? Ta opp lyd med portabel lydopptaker, mobiltelefon, nettbrett eller ved hjelp av mikrofon koblet til PC. Alle kan også bruke Ministudio ved USN (detaljer, bruk, booking m.m.). Du kan låne utstyr fra eDU - medieproduksjon. eDU-Medieproduksjon tilbyr også opplæring personlig eller på Skype og kan sende lydopptaker med intern post. Nettbrett og portable lydopptakere kan lånes for kortere perioder av DigTekLab.
- Hvordan publiserer du det? Du kan lagre lydfilen på samme måte som en videofil. USN anbefaler å bruke Panopto. Skal du lage podkast, som kan abonneres på via en podkast-tjeneste, er det ulike måter å gjøre dette på. Se egen temaside om podkast.
- Kan du klare dette selv? Ja, men til opptak av lyd i store rom og med mange personer bør du ha hjelp.
- Hva er dette? Videopptak av forelesning, undervisning, arrangement i forelesningssal, klasserom, og andre steder.
- Hvilke verktøy/programvare kan brukes? Videokamera; Webkamera i undervisningsrommet; Stativ; Mygg eller mikrofon. Fotoredigeringsprogram (for eksempel Windows Photos / video editor for Windows-produkter eller iMovie for Appleprodukter, du kan bestille profesjonell produksjon med redigering fra eDU - medieproduksjon). Sjekk om du har tilgang til gratisversjoner via USN Softwarecenter. Det er også mulig å ta opp en undervisning med bruk av Zoom i rom som er egnet for det. eDU eller IT kan hjelpe deg å finne egnet rom på ditt campus.
- Hvem passer det til? For deg som skal ta opp lengre økter uten å bruke webkamera. Og for deg som vil filme spesielle situasjoner eller trenger høykvalitets videoproduksjoner.
- Hvordan gjør du det? Dette kan du klare selv, men krever litt jobb og eventuelt profesjonell hjelp for godt resultat. Du kan låne kamera, stativ, mygg eller mikrofon og få opplæring personlig eller på Skype. Du kan også få hjelp til redigering om det er behov for det. Kontakt eDU - medieproduksjon for veiledning og hjelp for produksjon av avanserte undervisningsvideoer. Dette teamet har profesjonelt utstyrt studio for lyd og videoopptak.
- Hvordan publiserer du det? Kan legges ut på nett på samme måte som skjerm- og lydopptak.
- Kan du klare dette selv? Ja/Nei. Kommer an på formålet og ønsket kvalitet. Kontakt eDU - medieproduksjon for veiledning.
Merk deg at i alle former for opptak finnes det lover og retningslinjer angående informasjonssikkerhet, personvern og universell utforming som må følges.
Utlån og innkjøp av utstyr for lyd- og videoopptak
Utlån
USN eDU har utstyr for lyd- og videoproduksjon som kan lånes av ansatte ved USN som skal gjøre opptak selv. Utstyret må bestilles i god tid i forveien. Vi gir også veiledning i hvilket utstyr som egner seg for ditt behov og opplæring i dette.
Utstyr som finnes til utlån her er:
- Lydopptakere
- Mikrofoner som kan kobles til datamaskin
- Kamerapakker (med videokamera, stativ og trådløs mikrofon)
Innkjøp
Dersom du skal kjøpe inn utstyr for lyd- eller videoproduksjon, for eksempel mikrofoner, lydopptakere eller kameraer, ta gjerne kontakt med oss for anbefalinger.
Spesialrom for lyd- og videoproduksjon
Ved USN har vi flere ulike spesialrom for lyd- og videoproduksjon, lokalisert på forskjellige studiesteder. Se oversikt under:
I Bø finner du et fult utrustet lyd- og videostudio med redigerings- og kontrollrom som er bemannet av eDu sine ansatte. Studioet brukes til innspillinger hvor man ønsker høyest mulig kvalitet, og kan brukes til videoopptak, greenscreen-opptak og lydopptak/podkast.
I tillegg har studio i Bø fibertilknytning til auditorium med plass til 200 publikummere. Dette gir mulighet til flerkameraproduksjon enten for videoopptak eller direktesending av konferanser eller events.
Studioet i Bø er blant annet utstyrt med:
- Profesjonelle kameraer
- Fastmontert lysrigg
- Radiokrok med mulighet for lydopptak med opptil seks personer
- Greenscreen-vegg
- Videomikser
- Prowise touchskjerm
- Teleprompter (et skjerm du kan lese manuset ditt fra)
På Bakkenteigen har vi et fult utrustet lyd- og videostudio bemannet av eDu sine ansatte. Studioet brukes til innspillinger hvor man ønsker høyest mulig kvalitet, og kan brukes til videoopptak og enkle greenscreen-opptak.
Studioet på Bakkenteigen er blant annet utstyrt med:
- Profesjonelle kameraer
- Fastmontert lysrigg
- Enkel green-screen bakgrunn
- Teleprompter (et skjerm du kan lese manuset ditt fra)
-
Studioene er utstyrt med en opptaker med mixebord, mikrofoner for fire personer, samt headset slik at alle kan høre seg selv.
Opptakeren er av typen Rødecaster Pro. På denne opptakeren kan man gjøre opptak av en samtale mellom opp til fire personer i studioet, en person på Skype via en tilkoblet laptop, og to personer som er tilkoblet med mobiltelefoner. Opptakerne har også knapper for enkelt avspilling av jingler i starten og slutten av et opptak. Opptakene gjøres på minnekort som enkelt kan tas ut for å overføre filer til medbrakt laptop.
Studioene er laget med tanke på rask produksjon av podkaster og lydopptak av høy kvalitet, men uten behov for tidkrevende etterarbeid. Med litt forarbeid, samt 10 minutter med utprøving av utstyret på ministudioene vil man være i stand til å gjennomføre en produksjon uten å kunne noe som helst om redigering av lydfiler.
Det vil bli invitert til opplæring i bruk av utstyret. Det er også utarbeidet en egen bruksanvisning og instruksjonsvideo for de grunnleggende funksjonene.
Obs: legg merke til at det har kommet nye retningslinjer for volum.
Reservering av ministudio
Ministudioene kan reserveres via Outlook ved å opprette et nytt møte, for så å legge til rommet som deltaker i møtet. Ministudioene heter:
- Notodden:Resource USN N L216a ministudio
- Drammen: Resource USN D 4506 ministudio
- Porsgrunn: Resource USN P A-087a ministudio
- Kongsberg: Resource USN K I-303 ministudio
- Ringerike: Resource USN R A-348 ministudio
- Vestfold: Resource USN V B1-69 Podcaststudio
- Bø: Resource USN B Kroa A2.23 ministudio (Etter kl. 15.30 reservert studentradioen)
Universell utforming av lydopptak
Husk at alle lydopptak som blir publisert på usn.no/podkast skal være transkriberte, i henhold til gjeldende standarder for universell utforming. Den transkriberte teksten legges inn i USNs system for podkast-publisering, som Kommunikasjonsavdelingen har ansvar for.
Heldigvis finnes det nå relativt enkle løsninger for å gjøre denne jobben, med verktøy du har tilgjengelig på USN.
Se 6 minutters video her om enkel transkribering av lyd.