en Meny close

Minecraft Education

Minecraft Education er tilgjengelig på de fleste skolene i Norge. USN-studenter og ansatte har nå tilgang. Les mer om hvordan du kan ta det spillet i bruk med dine studenter.

Skjermdump fra spillet Minecraft Education til illustrasjon
Skjermdump fra spillet Minecraft Education til illustrasjon
Skjermdump fra spillet Minecraft Education til illustrasjon

Denne siden er utviklet i samarbeid med DigTekLab (USN HIU).

Hva er Minecraft Education?

Minecraft er et svensk dataspill hvor spillerne bygger opp strukturer med kuber og overlever i en åpen verden. I 2016 ble utdanningsutgaven av spillet (Minecraft Education) lansert. Den er nå i bruk i mange norske skoler.

Magnus Sandberg (USN HIU) har både undervist med Minecraft og forsket på det:

Mye av Minecrafts suksess ligger i hvordan det åpner for så uendelig mange måter å spille eller leke på. Det samme gjelder for læringsaktivitet i Minecraft Education. I Minecraft kan studenter rollespille eller konkurrere, de kan interagere med miljøer og strukturer som er bygget fra før, eller bygge noe selv. Det siste kan innebære å stable byggeklosser oppå hverandre, lage avansert maskineri inne i spillet ved hjelp av elektriske kretser, eller å kode om selve spillet.

Hvordan bruke Minecraft i undervisning?

Undervisning med Minecraft Education skjer oftest med skolebarn. Selv om det finnes ingen begrensning på hvordan det kan brukes i klasserommet. Ved USN kommer den kanskje mest til nyte i lærerutdanning. Magnus Sandberg forteller om lærerrollen:

Minecraft åpner altså for utforskende, kreativ og konstruktiv aktivitet på så mange plan at det også kan være ganske utfordrende for lærere å få oversikt over mulighetene. Derfor er mitt første råd til faglærere som vil prøve seg: legg opp til studentaktive læringsformer! Finn ressurspersonene på spillet i studentgruppa di (eller søk hjelp i en annen studentgruppe), vær selv den faglige ressurspersonen du er vant med å være, og gå inn i en jevnbyrdig dialog om faglige muligheter i spillet. Da er det ingen grenser for hva dere kan skape.

Det finnes mange ferdig kursidéer i mange ulike fag (naturfag, historie, kunst, mm.) samlet på Minecraft sin nettside.

Trenger du support?

Ved teknisk utfordringer, ta kontakt med IT-support

Lærerutdannere kan også ta kontakt med DigTekLab for å utforske Minecraft Education og andre pedagogiske digitale verktøy. 

Ressurser

  • Farber, M. (2021). Gaming SEL: Games as transformational to social and emotional learning. Peter Lang.
  • Hanghøj, T., & Hautopp, H. (2016). Teachers’ Pedagogical Approaches to Teaching with Minecraft.
  • Kabel, K., Svarstad, L. K., & Hanghøj, T. (2017). Børns semiotiske erfaringer i relation til Minecraft. Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 23(65), 42–48. https://doi.org/10.7146/spr.v23i65.112854
  • Marlatt, R. (2018). Literary Analysis Using Minecraft: An Asian American Youth Crafts Her Literacy Identity. Journal of Adolescent & Adult Literacy, 62(1), 55–66. https://doi.org/10.1002/jaal.747
  • Sandberg, M. H. (2019). «Slipp fangene fri!» – om makt og frigjøring i Minecraft: Education Edition. Journal for Research in Arts and Sports Education, 3(1), 23–42. https://doi.org/10.23865/jased.v3.1330