Å oppnå status som merittert underviser forutsetter med andre ord innsats ut over det ordinære. Den meritterte underviseren viser evne til å reflektere over sin undervisningspraksis gjennom å forankre denne i forskning og teori om undervisning, læring og vurdering i høyere utdanning generelt og i sitt eget fagfelt spesielt. Refleksjonen skal tydelig vise hvordan erfaringer fra tiltak i undervisningen har fått konsekvenser for senere virksomhet. Det forventes også at en merittert underviser er en lagspiller som deltar i kollegialt samarbeid og deler av sine erfaringer med andre.
Kriterier for merittert underviser ved USN
For å oppnå status som merittert underviser ved USN forutsettes det at søkeren oppfyller generelle nasjonale og institusjonelle kvalitetskriterier, og mer spesifikt indikatorene i USNs eget kvalitetssystem.
Søkeren må være ansatt ved USN på første- eller toppstillingsnivå (førstelektor/førsteamanuensis eller professor/dosent) og ha undervist i høyere utdanning i minst fem år, hvorav to av disse ved en norsk utdanningsinstitusjon. Følgende tre hovedkriterier blir lagt til grunn for vurderingen av søknader om å bli tildelt status som merittert underviser ved USN:
1. En merittert underviser har med vekt på studenters læring utviklet sin undervisningskompetanse kvalitativt over tid.
Dette innebærer at søkeren
- har varierte erfaringer fra undervisningsarbeid.
- har arbeidet systematisk over tid med å utvikle sin undervisning.
- har samarbeidet med kolleger, studenter, ledelse og andre om undervisningsutvikling og studiekvalitet.
- kan vise til planer for fortsatt utvikling av egen undervisningskompetanse.
2. En merittert underviser har en utforskende og vitenskapelig tilnærming til undervisning og læring.
Dette innebærer at søkeren
- på en systematisk måte har prøvd ut eller utviklet varierte læremidler eller undervisnings- og vurderingsformer som støtter studentenes læringsprosesser.
- begrunner sin måte å løse undervisningoppgavene på gjennom å anvende/vise til relevant forskning med hovedvekt på eget fagområde.
- arbeider systematisk med tilbakemeldinger fra studenter og kolleger for å videreutvikle sin undervisning.
- har formidlet kompetanse og erfaringer fra eget undervisningsarbeid på ulike måter, f.eks. gjennom presentasjoner ved konferanser, rapporter, tidsskriftartikler eller i interne fora.
3. En merittert underviser er en engasjert og dyktig pedagogisk bidragsyter i fagmiljøers og institusjonens arbeid med utdanningskvalitet.
Dette innebærer at søkeren
- har initiert, stått sentralt i eller ledet studieplanarbeid, pedagogisk utviklingsarbeid, samarbeidsprosjekt eller utredningsarbeid med relevans for den aktuelle utdanningen og forankret i enhetens strategiske planer.
- deler jevnlig erfaringer med kollegaer og samhandler konstruktivt med ledelse, kollegaer og studenter for å utvikle undervisningskvalitet.
- har ambisjoner og planer om videre strategisk utviklingsarbeid for å heve undervisningskvaliteten i eget fagmiljø/på egen enhet.
Meritteringskomité på USN 2021
Kriterier for sammensetting av meritteringskomiteen på USN:
En hovedkomité med fire medlemmer som vurderer alle søknadene:
- En intern ansatt med første-/toppkompetanse, fortrinnsvis merittert underviser – leder kommisjonen
- En ekstern med første-/toppkompetanse og erfaring fra arbeid innenfor universitets- og høyskolepedagogikk/annet arbeid med utdanningskvalitet og/eller meritteringsarbeid
- En ekstern med førstekompetanse/toppkompetanse som er merittert underviser og/eller har erfaring med meritteringsarbeid
- En studentrepresentant
I tillegg kommer:
- En ansatt med førstekompetanse/toppkompetanse, gjerne merittert, fra hvert fakultet. Disse vurderer bare søkere fra eget fakultet.
Fakultetsrepresentantene har vararepresentanter som trer inn ved inhabilitet. - En ansatt fra eDU som er administrator. Vedkommende vurderer ikke søknadene.
Ut fra disse kriteriene har viserektor for utdanning på hvert fakultet blitt bedt om å foreslå både eksterne medlemmer og fakultetsmedlemmer til komiteen.
På basis av innkomne forslag og søkernes fakultetstilhørighet er komiteen i 2021 satt sammen av følgende medlemmer:
Medlemmer i hovedkomité som vurderer alle søknadene |
Dosent og merittert underviser Hilde Larsen Damsgaard, USN (leder av komiteen) |
Førstelektor Katja Hakel, NTNU |
Professor Mette Mo Jakobsen, UiA /UHR |
Student Tina Tufte Holtsdalen Barnehagelærerstudiet, Notodden, USN |
Fakultetsrepresentanter USN Handelshøyskolen |
Dosent Einar Moe, Institutt for økonomi og IT Førsteamanuensis Nicolai Nyland, Institutt for økonomi, markedsføring og jus (vara, merittert underviser) |
Representanter Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap |
Dosent Kristin Rydjord Tholin, Institutt for pedagogikk Dosent Peer Sverre Andersen, Institutt for matematikk og naturfag (vara, merittert underviser) |
Representanter Fakultet for helse- og sosialvitenskap |
Professor Jörn Klein, Institutt for sykepleie- og helsevitenskap (merittert underviser) Førsteamanuensis Aud Mette Myklebust, Visedekan for utdanningskvalitet og samhandling (vara) |
Administrator: Universitetslektor Cecilie Aurvoll, Enhet for digitalisering og utdanningskvalitet (eDU), USN