Hvordan ta opp eller direktesende din undervisning?

Lurer du på om du skal ta opp eller direktesende undervisningen din? Her er en enkel oversikt over hvilke løsninger som passer ulike behov når det gjelder opptak og direktesending av lyd og bilde.

Tenk over hva du skal og hvorfor du skal det. Enten du er lærer på nett eller på campus kan det tenkes at du ønsker å ta opptak av undervisningen i forelesningssalen / klasserom / nettundervisningsrom, eller direktesende undervisningen (sanntidsundervisning eller streaming). Eller vil du kanskje heller lage en video der du viser opptak av en powerpointpresentasjon ol. der du legger til lydkommentarene dine.

Det er mange måter å gjøre dette på og det avhenger av ditt behov og dine rammer. Tenk også over hvordan du skal vise opptaket eller livesendingen. Mye kan du gjøre selv på din egen datamaskin på kontoret, mens andre ganger kan det være behov for å få hjelp av profesjonelle.

For at du lett skal finne hvilke løsninger som passer deg og ditt behov best kan du ta en titt på oversikten under. Det blir presentert noen ressurser og verktøy som kan brukes i ulike sammenhenger, men er kun et utvalg av hva som finnes av alternativer.

WEBKONFERANSE

Hva er dette?

Nettbaserte telefonsystem som direktesender lyd og bilde. Møteplass for få eller for mange, samtidig.

Skype

Adobe Connect

Hvem passer det til?

Nettundervisning (USN bruker nå primært Zoom til dette)

Møter på nett

Seminarer

Veiledninger på nett

Hvordan gjør du det?

På egen PC eller i klasserom

Hvordan publiserer du det?

Skjer direkte/i sanntid, men det er mulig å ta opp sendingen.

JA.

SKJERMOPPTAK

Hva er dette?

Opptak av skjermen din. Du kan vise det du vil, og ta opp lyd og videobilde med headset og webkamera.

Screencast-O-Matic

Camtasia

Mediasite

Hvem passer det til?

Enklere videoproduksjoner som f.eks. enkle veiledninger eller opptak av deg som presenterer en powerpointpresentasjon (med eller uten bilde).

På egen PC.

Se også temaside"Hvordan lage gode skjermopptak"

Hvordan publiserer du det?

Opptakene lastes opp til My Mediasite via Canvas. Mediasite er USN sin videoplattform og er integrert i Canvas.

Opptaket kan enkelt tilgjengeliggjøres i Canvas eller på en nettside.

JA.

LYDOPPTAK

Hva er dette?

Opptak av kun lyd. Enten på kontor eller annet sted.

Hvilke verktøy/programvare kan brukes?

Lydopptaker (portabel lydopptaker). I noen tilfeller kan iphone/mobiltelefon/PC brukes, men ikke for forelesningsopptak.

Skal du ta opp lyd i større rom med flere personer krever dette bedre lydinntak.

Kontakt eDU - medieproduksjon for ytterligere veiledning.

Ønsker du å redigere opptaket er det nødvendig med et redigeringsprogram (for eksempel Garageband for Apple-produkter eller Audacity for Windows-produkter). Sjekk om du har tilgang til gratisversjoner via USN Softwarecenter.

Hvem passer det til?

For deg som ikke ønsker eller har behov for å visualisere med bilder. Dette kan for eksempel dreie seg om en undervisningsressurs der du/dere snakker om et tema, eller det kan være for en muntlig tilbakemelding (jf. videofeedback)

Hvordan gjør du det?

Ta opp lyd med portabel lydopptaker, mobiltelefon, nettbrett eller ved hjelp av mikrofon koblet til PC.

Du kan låne utstyr fra eDU - medieproduksjon. eDU-Medieproduksjon tilbyr  også opplæring personlig eller på Skype og kan sende lydopptaker med intern post.

Nettbrett og portable lydopptakere kan lånes for kortere perioder av DigTekLab.

Hvordan publiserer du det?

Du kan lagre lydfilen på samme måte som en videofil. USN anbefaler å bruke Mediasite.

Skal du lage podkast, som kan abonneres på via en podkast-tjeneste, er det ulike måter å gjøre dette på.

Se egen temaside om podkast.

Kan du klare dette selv?

JA, men til opptak av lyd i store rom og med mange personer bør du ha hjelp.

NYTT, kan nå enkelt brukes av alle:
Ministudio ved USN (detaljer, bruk, booking m.m.)

FILMOPPTAK MED VIDEOKAMERA

Hva er dette?

Videopptak av forelesning /undervisning/ arrangement i forelesningssal / klasserom / andre steder.

Videokamera

Webkamera i undervisningsrommet.

Stativ

Mygg eller mikrofon

Fotoredigeringsprogram (for eksempel Windows Photos / video editor for Windowsprodukter eller iMovie for Appleprodukter, du kan bestille profesjonell produksjon med redigering fra eDU - medieproduksjon). Sjekk om du har tilgang til gratisversjoner via USN Softwarecenter.

Det er også mulig å ta opp en undervisning med bruk av Zoom i rom som er egnet for det. eDU eller IT kan hjelpe deg å finne egnet rom på ditt campus.

Hvem passer det til?

For deg som skal ta opp lengre økter uten å bruke webkamera. Og for deg som vil filme spesielle situasjoner eller trenger høykvalitets videoproduksjoner.

Hvordan gjør du det?

Dette kan du klare selv, men krever litt jobb og eventuelt profesjonell hjelp for godt resultat.

Du kan låne kamera, stativ, mygg eller mikrofon og få opplæring personlig eller på Skype. Du kan også få hjelp til redigering om det er behov for det.

Kontakt eDU - medieproduksjon  for veiledning og hjelp for produksjon av avanserte undervisningsvideoer. Dette teamet har profesjonelt utstyrt studio for lyd og videoopptak.

Hvordan publiserer du det?

Kan legges ut på nett på samme måte som skjerm- og lydopptak.

JA/NEI.

Kommer an på formålet og ønsket kvalitet. Kontakt eDU - medieproduksjon  for veiledning.

Merk deg at i alle former for opptak finnes det lover og retningslinjer angående informasjonssikkerhet, personvern og universell utforming som må følges.

I denne oversikten skiller vi mellom:

• Webkonferanse
  • Skjermopptak